Astrologie en de planeten

KLASSIEKE PLANETEN

Dit zijn de zeven hemellichamen die de Ouden kenden en waarvan wordt aangenomen dat ze de zeven fundamentele drijfveren in elk individu vertegenwoordigen (de zon en de maan, ook bekend als ‘de lichten’, worden in deze beoordeling samen met de planeten meegenomen). Astrologen noemen Mercurius, Venus en Mars de ‘persoonlijke planeten’, omdat ze de meest directe drijfveren vertegenwoordigen. De ‘lichten’ symboliseren respectievelijk de existentiële en gevoelige fundamenten van de individualiteit. Jupiter en Saturnus, tot voor kort de twee verste planeten, vertegenwoordigen aspecten van het individueel functioneren als onderdeel van de samenleving.

* – Zon: Persoonlijke kracht, vitaliteit en prestatie, leiderschapskwaliteiten, macht en gezag; de behoefte om zich uit te drukken; creativiteit, ouderschap (vooral vaderschap), de behoefte aan erkenning, waardering en persoonlijke trots. Heerser van het sterrenbeeld Leeuw
* – Maan: Innerlijk gevoel, stemmingen, gewoonten, het onbewuste, verzorgend en ouderschap (vooral moederschap), vrouwelijkheid, thuis- en gezinsleven in het algemeen, instinctieve reacties op het leven, behoefte aan emotionele zekerheid en veiligheid. Heerser van het sterrenbeeld Kreeft.
* – Mercurius: mentaliteit, communicatie (vooral voor korte afstanden), denkprocessen, lesgeven, scholing en basisonderwijs, literaire bezigheden, de directe omgeving of buurt, logisch, afstandelijk en rationeel kunnen zijn. Heerser van de sterrenbeelden Tweelingen en Maagd.
* – Venus: allerlei soorten relaties en partnerschappen, romantische liefde, verlangen naar schoonheid, harmonie en samenwerking, persoonlijk comfort en bezit, kunst, mode en sociaal leven. Heerser van de sterrenbeelden Stier en Weegschaal.
* – Mars: drang naar actie, persoonlijke energie en gedrevenheid, assertiviteit en agressie, seksualiteit en passies. Sport, lichamelijke activiteit en competitie. Heerser van het sterrenbeeld Ram en traditionele heerser van het sterrenbeeld Schorpioen.
* – Jupiter: Persoonlijke groei en expansie, aspiraties, verlangen naar vrijheid, rechtvaardigheids- en moraliteitsgevoel, religie, filosofie, hoger onderwijs, de wet, communicatie op afstand, ondernemen, risico nemen en gokken. Heerser van het sterrenbeeld Boogschutter en traditionele heerser van het sterrenbeeld Vissen.
* – Saturnus: Persoonlijke beperkingen en structuur, verantwoordelijkheidsgevoel, ambitie, carrière, autoriteit en hiërarchie, serieus nadenken, zorg voor harde realiteiten van het leven, vermogen tot hard werken, discipline van zichzelf en anderen, vasthoudendheid en betrouwbaarheid, vermogen om te gaan met ziekte en moeilijkheden in het leven. Heerser van het sterrenbeeld Steenbok en traditionele heerser van het sterrenbeeld Waterman.

MODERNE PLANETEN

Dit zijn de planeten die in de moderne tijd zijn ontdekt en die sindsdien door westerse astrologen betekenissen hebben gekregen. Behalve Ceres, dat wordt beschouwd als een ‘persoonlijke’ planeet vanwege zijn rotatie en nabijheid, worden de andere drie beschouwd als ‘onpersoonlijke’ planeten, die brede trends en impulsen in de samenleving vertegenwoordigen in plaats van in het individu.

* – Uranus: rebellie en onconventionaliteit, afbreken van oude structuren, nieuwe manieren van denken en handelen, innovatie en vindingrijkheid, idealisme en vooruitstrevend denken, clubs, verenigingen, humanitaire organisaties, politieke bewegingen, moeten uniek en ongewoon zijn, verlangen naar individuele zelfexpressie en onafhankelijkheid. Heerser van het sterrenbeeld Waterman.
* – Neptunus: Mystiek, transcendentie, psychische impulsen, gevoelens van gevoeligheid en empathie, zorg voor zieken, geesteszieken, dieren, liefdadigheidsinstellingen, religieuze instellingen, ziekenhuizen, gevangenissen, zich terugtrekken uit de samenleving, artistieke inspiratie, spiritualiteit, kwetsbaarheid voor drugs. Heerser van het sterrenbeeld Vissen.
* of – Pluto: Transformatie en regeneratie van iemands leven, begin en einde van levensfasen, seks, dood, machts- en controlekwesties, onthullen van verborgen geheimen, big business, politie, detective en geheime diensten, chirurgie, mijnbouw, uitersten van rijkdom en armoede. Heerser van het sterrenbeeld Schorpioen.
* – Ceres: onafhankelijkheid van vrouwen, climaxveranderingen, inheemse behoeften om geliefd en gekoesterd te worden, reproductieve problemen van een volwassen vrouw, zwangerschap en zwangerschap, familiebanden en relaties. Voor sommige astrologen is de heerser van het sterrenbeeld Maagd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.